Storsjöodjuret


Det som jag söker finns här i det jämtländska landskapet och bland dess människor. Ett tillstånd, mer än något specifikt. Tankarna far till Caspar David Friedrich som skrivit. "Målaren skall inte endast måla vad han ser framför sig, utan även vad han ser inom sig."martinvj_07.jpgmartinvj_folder_03_blad_44.jpgmartinvj_folder_03_blad_117.jpgmartinvj_folder_03_blad_22.jpgmartinvj_folder_03_blad_03.jpgfolder_03_blad_51-edit.jpg

Plockade upp en bok från min brors källare

 Själva enkelheten och värnlösheten i människans liv under primitivare tidevarv innebar åtminstone den fördelen att hon inte var något annat än en besökare i naturen. När hon stärkt sig med mat och sömn började hon åter fundera vart hon skulle ta vägen. Hon vistades liksom i ett tält i denna värld och antingen passerade hon genom en dal, korsade en slätt eller klättrade uppför ett berg... Vi slår inte längre läger för natten, vi har slagit oss ned på jorden och glömt himlen.
- Henry David Thoreau

Tänk dig en solnedgång och en gryning på samma gång.

Letandet forsätter i Storsjöbygden med min stuga på Norderön som bas. Man ruckar på gamla stenar och frågar sig fram mot det jag söker. 
Sökandet har ofta inga raka spår och ibland kliver man in i återvändsgränder för att sedan styra om och komma in på rätt kurs.
Ett tag funderade jag om jag kanske skulle omvandla ett av stugans mindre rum till ett spartanskt mörkrum, för att sedan välja att inte göra det då det är en del styr med att fixa rinnande vatten. Lägger numera tiden på att elda igång bastun på gården istället för sådana funderingar. 
folder_03_blad_89.jpgfolder_03_blad_58-edit.jpgfolder_03_blad_39-edit.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De stirrar in i mina pupiller, en efter en. De kan inte enas. “Dimmig”, säger en. “Skyggande”, säger en annan. “Flytande”, säger en tredje.
  

Prenumerera på innehåll